Głównej zawartości

Komunikat alertu

Strona internetowa npz.imw.lublin.pl wykorzystuje pliki cookies. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Użytkownicy strony mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu użytkownika strony. Czytaj więcej o naszej polityce cookies.

Środowisko pracy może stanowić źródło narażenia na biologiczne czynniki szkodliwe prowadzące do wystąpienia niekorzystnych skutków zdrowotnych, od lekkich infekcji po groźne dla zdrowia i życia choroby zakaźne. Mikro i makroorganizmy oraz wytwarzane przez nie struktury i substancje, które wywierają niekorzystny wpływ na człowieka w procesie pracy, mogą być przyczyną dolegliwości i chorób pochodzenia zawodowego określanego mianem „biologicznych czynników zagrożenia zawodowego” lub „biologicznych szkodliwości zawodowych”. W środowisku pracy najczęściej źródłem tych czynników są: zakażeni ludzie i zwierzęta, produkty zwierzęce i roślinne, pyły, wydaliny ludzkie i zwierzęce, materiał kliniczny, gleba, woda, aerozole. Szkodliwe czynniki biologiczne najczęściej przenoszone są drogą powietrzno-kropelkową, powietrzno-pyłową, przez skórę i błony śluzowe oraz przez ukłucie stawonogów (kleszczy).