Środowisko pracy może stanowić źródło narażenia na biologiczne czynniki szkodliwe prowadzące do wystąpienia niekorzystnych skutków zdrowotnych, od lekkich infekcji po groźne dla zdrowia i życia choroby zakaźne. Mikro i makroorganizmy oraz wytwarzane przez nie struktury i substancje, które wywierają niekorzystny wpływ na człowieka w procesie pracy, mogą być przyczyną dolegliwości i chorób pochodzenia zawodowego określanego mianem „biologicznych czynników zagrożenia zawodowego” lub „biologicznych szkodliwości zawodowych”. W środowisku pracy najczęściej źródłem tych czynników są: zakażeni ludzie i zwierzęta, produkty zwierzęce i roślinne, pyły, wydaliny ludzkie i zwierzęce, materiał kliniczny, gleba, woda, aerozole. Szkodliwe czynniki biologiczne najczęściej przenoszone są drogą powietrzno-kropelkową, powietrzno-pyłową, przez skórę i błony śluzowe oraz przez ukłucie stawonogów (kleszczy).
Biologiczne czynniki zagrożenia zawodowego
- dr Ewa Cisak, dr Teresa Kłapeć, Zakład Biologicznych Szkodliwości Zdrowotnych i Parazytologii, Instytut Medycyny Wsi w Lublinie