Deklaracja uczestnika Projektu |
|
Ankieta |
Instrukcja pobierania i przygotowania próbek warzyw i owoców do badań laboratoryjnych na obecność bakterii Listeria monocytogenes
Pobieranie próbek warzyw i owoców:
- materiałem do badań są owoce jagodowe (truskawki, maliny) i warzywa gruntowe (pomidor, papryka, sałata, szpinak);
- próbki warzyw i owoców do badań należy pobrać bezpośrednio z miejsca uprawy do czystego plastikowego pojemnika w ilości nie mniejszej niż 30 dag (max. 0,5kg);
- pojemnik na warzywa i owoce powinien być odporny na zgniecenie i pękanie;
- warzywa i owoce przeznaczone do badań należy umieszczać oddzielnie (każdy rodzaj w osobnym pojemniku);
- próbek przeznaczonych do badań nie należy myć!
Postępowanie z próbkami w czasie pobierania i transportu:
- próbki warzyw i owoców do badań należy dostarczyć do laboratorium możliwie jak najszybciej od pobrania (max. do 24 godzin);
- pojemniki z próbkami do badań należy zabezpieczyć przed uszkodzeniem w czasie transportu;
- pojemnik z próbką należy podpisać imieniem, nazwiskiem i podać rodzaj materiału.
Do próbki należy dołączyć wypełnione dokumenty:
- DEKLARACJA UCZESTNIKA PROJEKTU NPZ
- ANKIETA
W przypadku większej liczby próbek należy wypełnić osobną ankietę dla każdego rodzaju próbki.
Próbki warzyw gruntowych i owoców jagodowych należy przesłać (dostarczyć) na adres:
Instytut Medycyny Wsi im. Witolda Chodźki
Zakład Biologicznych Szkodliwości Zdrowotnych i Parazytologii – Punkt Przyjmowania Próbek
ul. Jaczewskiego 2 20-090 Lublin